Home > Wikkelcolliers > informatie materialen

Materialen:

 

Remanium

Remanium is een bijzonder soort  chirurgisch staal. Het wordt onder meer gebruikt door orthodontisten voor het maken van  beugels  die de tanden corrigeren.
Remanium is antiallergisch.
Wij gebruiken remaniumdraad in sieraden omdat het een mooie harde glans heeft, zoals sterk gepolijst zilver of witgoud, maar niet dof wordt zoals zilver.
Remaniumdraad is hard en zeer sterk, waardoor dunne draden van 0,5mm gebruikt kunnen worden. De dunne draden blijven mooi vormvast, zelfs wanneer er een zware jas overheen gedragen wordt.
  

 

Parels

De parels die we in onze sieraden verwerken zijn gekweekte zoetwaterparels uit China.  
De meeste gekleurde parels zijn met behulp van speciale lasertechniek  door en door gekleurd en natuurlijk kleurvast. Onze witte en roze parels zijn ongekleurd ( natural ).
Gekweekte zoetwaterparels groeien rond een klein stukje natuurlijke schelp dat in de levende oester  of mossel wordt ingebracht. De oesters of mossels vormen rond dit kleine stukje schelp  de stof paarlemoer.
Het paarlemoer groeit in lagen, hoe langer de groeiperiode, hoe groter de parel.
                   doorsnede zoetwaterparel
  
                                                     

Doorsnede van een zwarte parel 9mm (lasergekleurd)
 
Centraal: een klein stukje schelp
Daaromheen meerdere groeilagen. 
  
              

De parels zijn natuurlijk gevormd en twee parels zullen nooit exact gelijk zijn.

Voor een geregen parelsnoer is het belangrijk, dat de gebruikte parels zoveel mogelijk rond  en gelijk van grootte zijn. Voor onze ontwerpen prefereren  wij parels die goed bij elkaar passen, maar op natuurlijke wijze iets van elkaar verschillen. 

Prijzen

Een aantal  factoren bepaalt de prijs van parels:

De luster:
De luster is de glans van de parel. Wanneer het oppervlak van de parel mooi regelmatig is gevormd, zal de glans dieper zijn. Ook de groeitijd heeft invloed op de glans: hoe langer de groeiperiode is, hoe mooier de luster. 

Oppervlak:
Hoe minder vlekjes en plekjes er te zien zijn op het oppervlak van de parel, des te duurder de parel is.


Vorm:
Ronde parels zijn duurder dan willekeurige vormen (barokparels).
Bij ovale parels en druppelvormige parels zijn  de symmetrische parels duurder dan asymmetrische vormen. 

Kleur:
Parels komen in verschillende kleuren voor, waaronder roze, ivoorkleurig,zilverwit, grijs, cognackleurig, goudgrijs, groenachtig, zwart). De vraag naar de diverse kleuren is sterk afhankelijk van de heersende modetrends. 

Grootte:
De diameter van de parel wordt gemeten in mm. In het algemeen geldt: hoe groter de parel, hoe duurder. 
 
Gelijkenis:
Voor een geregen parelsnoer is het van groot belang dat de parels, onafhankelijk van de kwaliteit, zo goed mogelijk bij elkaar passen. Hoe groter de gelijkenis, des te duurder  is het snoer omdat er meer tijd nodig is om de parels bij elkaar te zoeken.

Zeldzaamheid:
Sommige groottes vormen of kleuren komen minder vr waardoor de prijs hoger is.
Parels zijn een natuurlijk product en dus afhankelijk van milieuomstandigheden.
Wegens milieuvervuiling wordt tegenwoordig het merendeel van de parels gekweekt op oesterfarms waar de milieuomstandigheden controleerbaar zijn.
In het wild gegroeide parels worden steeds schaarser.   

Een voorbeeld:
Wat dacht je van n  perfecte gave, ronde  donkergrijze zoutwaterparel van 11mm met een schitterende luster voor 1100 euro???  Die gebruiken wij dus niet in onze ontwerpen.

<<